Lahana Fidesi Nasıl Yetiştirilir?
Çoğu lahana yetiştiricisi, kapalı ve korumalı alanlardan (fidanlık) lahana tohumu ekerek yetiştiriciliğe başlar. Ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Sonra fideler, yabancı otlardan arınmış, verimli ve iyi sürülmüş bir alana dikilirler. Fidelerin dikimi sıra üzerinde olur, böylece bitkiler arasında uygun mesafe ve havalandırma sağlanır. Çoğu durumda, damlama sulama ve fertigasyon uygulanır (sulama sistemine enjekte edilen ve suda çözünen gübreler ile gübreleme). Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Hasat elle veya mekanik olarak yapılabilir.
Lahananın Toprak İstekleri (Toprak Koşulları)
Lahana, organik madde açısından zengin, drenajı iyi olan topraklarda yetişen bir bitkidir. Aynı zamanda güneşli bir yere de ihtiyaç vardır. Tohumların ekim veya genç fidelerin dikim işlemi yapılmadan önce uygun bir toprak hazırlığının yapılması şarttır. Tecrübeli çiftçiler, dikim veya ekim işleminden önce toprağı sürmenin ve organik gübre veya yanmış gübre ile gübreleme uygulamanın faydalı olduğunu belirtmişlerdir. Çoğunlukla lahana, pH değeri 6 ila 6,8 arasında değişen verimli toprakları tercih eder. Sürekli gelişen bitkilere sahip olmanın ve kaliteli verim elde etmenin en yaygın yolu toprağı sürekli nemli tutmaktır.
Yetiştiriciler ekim işleminden önce toprak analizi yapmalıdırlar. Rasyonel bir tarla hazırlığı planı oluşturmak için yerel ve lisanslı bir tarım uzmanına danışmanız önerilir.
Lahananın Su İstekleri
Çoğunlukla, damlama sulama ve fertigasyon uygulanır (sulama sistemine enjekte edilen ve suda çözünen gübreler ile gübreleme).
Lahananın, yaprak üretmesi için yeterli miktarda suya ihtiyacı vardır. Toprağın nemli olması ama ıslak olmaması önemlidir. Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir, dolayısıyla aşırı sulama yapmamaya dikkat etmeliyiz. Lahananın, düzgün gelişmesi, sağlam baş oluşturması ve yüksek kalitede yaprak üretmesi için düzenli olarak sulama yapmak gerekir. Alanda lahana yetiştirirken, yağmurlama veya damlama sulama sistemleri kullanabiliriz. Toprağı sürekli nemli tutmak için çiftçiler zemine ince bir malç katmanı düzenleyebilirler (yerel lisanslı ziraat mühendisine danışın).
Lahananın Dikim Mesafeleri. Sağlıklı lahana bitkileri nasıl yetiştirilir?
Lahana dona dayanıklı bir bitki olmasına rağmen, ilkbahar donlarından ciddi şekilde ve olumsuz yönde etkilenebilir. Zarar görmüş bitkiler gelişmemiş başlar, düşük kaliteli yapraklar ve genellikle düşük kalitede ve miktarda ürün verecektirler. Ne zaman hasat etmek istediğimize bağlı olarak, uygun zamanda lahana tohumları ekmeye odaklanmalıyız. Çiftçiler ilkbahar ortası gibi ilk yaz lahanasını ekerler. Daha sonra, ilkbahar sonlarında sonbahar-kış çeşitlerini ekerler. Son olarak, bahar lahanası yazın son günlerinde ekilir ve çiftçiler ikinci yıl hasat ederler.
Lahana tohumlarımızı, ilkbaharın don döneminden 6 ila 8 hafta önce kapalı alana veya saksılara ekebiliriz. Çoğu durumda, lahana yetiştirmek için uygun sıcaklık 12-23 ° C derecedir. Bitkilerimiz 3-4 yaprak geliştirinceye kadar düzenli olarak sulama yapmamız gerekir. Bitkiler ekim işleminden 18-38 gün sonra dikime hazırdırlar. Bitkiler 3 yaprak geliştirdiklerinde ve 10-13 cm boyunda olduklarında, onları tercih edilen bir yere dikebiliriz. Deneyimli çiftçiler, bitkinin yoğun güneş ışığına maruz kalmasını önlemek için genellikle bulutlu bir günde lahananın dikim işlemini yaptıklarını belirtmişlerdir. Hangi yetiştirme yöntemlerini uyguladığımızın önemi olmadan, her zaman düzenli sulama gerekir. Daha önce de belirtildiği gibi, toprağı nemli tutmak, iyi gelişmiş ve sağlıklı bitkilerin anahtarıdır.
İyi bir büyüme sağlamak ve verimi en üst seviyeye çıkarabilmek için çiftçiler aşağıdaki faktörleri inceleyebilirler.
- Tohumluk miktarı: hektar başına 250-400g tohum.
- Hektar başına fide sayısı: 20000-40000 bitki.
- 1 hektar = 10.000 metrekare.
- Bitkiler arasındaki mesafe normalde 40-70 cm olmalıdır. Sıralar arasındaki mesafe normalde 60-90 cm olmalıdır. Unutmayın ki bu rakamlar, lahana başlarında istenen boyuta bağlı olarak değişmektedirler. Bitkiler birbirine ne kadar yakın olursalar, ürettikleri başta o kadar küçük olur.
- Çoğu zaman, lahana bitkileri olgunlaştığında sulama işlemini azaltmak faydalı olur. Aşırı sulama, lahananın hızla büyümesine ve devamında başlarda yarılmaya neden olduğu bildirilmiştir.
- Çiftçiler, gelişen ve sağlıklı bitkiler yetiştirmek için uygun bir plan yapmalıdırlar, bu planı yapabilmek için yerel lisanslı ziraat mühendisine danışarak tavsiye alabilirler.