Aşılı Fide Nedir?
Aşılama, iki bitkiyi vejetatif olarak bir araya getiren bir tekniktir. İki bitkinin çapraz tozlaşmasını sağlamak ve hibrit bir tohum üretmek yerine, bir bitkinin anaç kısmını (bitkinin alt yani kök kısmı) ile diğer bitkinin kalem kısmının (üst kısmı) birleştirilmesiyle, bitkinin büyümesi sağlanır. Bu yöntemle iki bitkinin en iyi özellikleri birleştirilir.
Buradan hareketle, farklı iki tür fidenin birinin anaç kısmı ile, diğerinin kalem kısmının birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan fideye aşılı fide denilir.
Aşılı Fide Avantajları Nelerdir?
Aşılı fide kullanılarak yapılacak olan üretimde bitkilerin daha kuvvetli olması sağlanır. Olumsuzluklardan daha az etkilenen bitkilerin verimi de bu sayede artış göstermektedir.
– Normal fidelere kıyasla en az % 60 daha az fide kullanım verimliliği elde edilir.
– Sürekli görülen toprak ve köklerle bağlı hastalıklara karşı dayanıklılık artacaktır.
– Anaç yapısı güç bakımından eşsizdir. Doğal kökünden çok daha iyi beslenme anlamına gelmektedir.
– Toprakta bulunan bitki besinlerinin elementlerini ve suyu yukarıya iletme performansı fazlasıyla alınır. Üstelik kalemin var olan doğal kökünden çok daha düşük derecelerde bu işlem yapılır.
– Fidenin büyümesinde olumsuz koşullarda direnç gösterir ve pozitif neticeler verir.
– Toprakta görülen hastalıklara karşı direnci arttıracak, daha az ilaç kullanım şansını sağlayacaktır. Bu, ekonomik yönden tasarruf etmeyi de sağlayacaktır.
– Normal fideye nazaran verim oranı çok daha yüksek olabilir. Önemli faktör ise bakım yaparken ve beslerken önemli hatalar yapmamaktır.
Dikim İşlemi Ardından Özen Gösterilmesi Gereken Kriterleri
– Toprak derinlerine tamamen organik taban gübresi verilerek dikim işlemi yapılmalıdır.
– Anaç gövdeleri toprak üstünde kalacak şekilde dikilmelidir. Kalem gövdesinin toprakla temasından kaçınılmalıdır. Fidenin kökleri sıkıştırılmamalı, kök altı ve çevresinde boşluk kalmayacak şekilde dikim işlemi tamamlanmalıdır.
– En çok yapılan hata olan boğazı doldurma işleminden kaçınılmalıdır. Aşı noktası çapa yaparken bile kapatılmayacak şekilde bakım gerçekleştirilmelidir.
– Gübreleme belli plan dahilinde yapılmalıdır. Anaç yapısı göz önünde tutulmalıdır.
– Domates üreticiliğinde aşılı yöntemde ipe germe işlemi vaktinde uygulamalıdır. Aksi halde aşı toprakla temas edece ve verim düşecektir.