Biber Fidesi Nasıl Ekilir?
Biber Fidesi Nasıl Ekilir? içeriği ile sadece fideden ekim ve buna bağlı ek bilgiler elde edeceksiniz. Biber Fidesi Ekimi yaparken öncelikle ekim zamanına dikkat etmelisiniz. Daha sonra Biber Fidesi Ekim Şekli, Biber Fidesinin Konumlandırılması, Biber Fidesi Toprak Tipi gibi unsurlarda hemen peşi sıra dikkat etmeniz gerekenlerdir. Şimdi sizlere edindiğimiz tüm deneyim ve tecrübe ile kesin verim alabileceğiniz bilgiler ve püf noktalar vereceğiz. Bu içerikteki bilgileri edinmeniz sonrasında hatasız, sorunsuz ve solmayan hatta kesin verim alabileceğiniz biber fidesi maceranız başlamış olacaktır.
Biber Fidesi Ne Zaman Ekilir?
Ülkemizde bazı bölgelerde don olayları çok olduğu için mümkün mertebe don zamanları geçtiğinde fide ekimi yapmanız gerekir. Don; daha yeni olan fidelerinize zarar verecektir. Tavsiyemiz; havaların ısınmaya başladığı zamanlarda fide dikimlerinizi gerçekleştirmeniz yönündedir. Hava duruma göre anlatacak olursak havanın biraz serin olması aynı zamanda rüzgarsız olması en doğru tercihtir. Fidenizi dikerken güneşin yakıcı olduğu zamanlardan kaçınmanız daha doğru olur. Fideler ilk zamanlarında toprakla bütünleşirken hassas olacaklardır.
Biber Fidesi Nasıl Ekilir ve Nasıl Yetiştirilir?
Biber fidesi; saksı için gerekli toprak karışımı hazırlandıktan sonra fideyi önceki sahip olduğu toprağı ile birlikte dikeceğiniz kadar bir çukur açmalısınız ve buraya dikerek etrafını kapatmalısınız. Eğer bahçenize ekiyorsanız yine fidenin sahip olduğu önceki toprağı ile birlikte silme olarak gömülecek şekilde bir alan açıp buraya koymalısınız. Bunlara ek olarak bir yöntem daha bulunmaktadır. Biber Fidenizi önceki sahip olduğu topraktan tamamen arındırmanız gerekir. Bunu yaparken kökleri koparmamaya dikkat ediniz sadece mevcut topraktan ayrılması gerekmektedir. Sadece kökleri ile ortada olan fidenizi açmış olduğunuz çukura yerleştirin sadece kökleri kapatacak kadar toprak atın. Böylece hala çukurun kalanı boş gözükecektir. İşte bu durumda o çukuru dolduracak kadar su dökün ve çukurdaki su alttaki toprak tarafından çekilmeden önce orayı toprakla doldurun. Bu işlemde çok iyi bir can suyu vermiş oluyorsunuz. Bu yöntemi genelde tarla ve bahçelerde ekim yaparken kullanmaktadırlar.
Biber Fidesi Nasıl Konumlandırılmalıdır?
Biber fideleriniz ister yeni dikilmiş olsun isterse büyümeye başlamış olsun fark etmez mutlaka şiddetli rüzgar alacak yerlerden uzak tutmanız gerekir. Fide dikimi gerçekleştirildiği andan itibaren artık fideleriniz sabah günün ilk ışıklarını alacak bir yerde olmalıdır. Gün içinde güneş ışığından mutlaka faydalanmalıdır. Akşam gün batımında fidenize gelen güneş ışınlarının bir zararı yoktur bu sebeple akşam güneşinden kaçırmanıza gerek yoktur.
Biber Fidesi Nasıl ve Ne Zaman Sulanmalıdır?
Biber Fidesi sabahın çok erken saatlerinde yada akşam karanlık çöktüğünde sulanmalıdır. Yağmurlu havalarda sulama yapmanıza gerek yoktur tabi yeterinde yağmur aldığını düşünüyorsanız. Sabahın çok erken saatlerinde yada akşam karanlıkta yaptığınız sulamalarda hep aynı saati Biber Sulama Saati olarak belirlemek doğru olacaktır. Mesela sabah suluyorsanız her gün sabah 05:00 gibi akşam suladığınızda ise 21:00 gibi sabit saatler yaratmanız gerekir. Peki bunlar şart mı? Hayır tabi ki de. Ancak kendinizden yola çıkın her gün hemen hemen aynı saatte kahvaltı eder ve akşam yemeğinizi de her gün hemen hemen aynı saatte yersiniz. Sizler nasıl canlıysanız onlarda canlıdır. Bizler bu mantıkta hareket ederek baştan sona defalarca harika sonuçlar elde ettik. Bu konuya ek olarak Biber Ne Kadar Sulanmalıdır? sorusu da merak edilmektedir. Bir biber fidesi büyüklüğüne, yetişmişliğine göre suya ihtiyaç duyar. Yeni dikilmiş bir fideyse 1 bardak su yeterlidir. Eğer biber fideniz büyümüş ise bu durum 3-4 su bardağı ve üzeri şeklinde olabilir. Peki bizler nasıl suladık? Sprey su ile bütün biber toprağını ıslatır hale getirdik getirdikten sonra dibine 1 su bardağı kadar su döktük sonra sprey ile biberin tümüne yağmurlama sulama sistemi uyguladık ve yaprakları dahil ıslanmış oldu böylelikle.
Yağmur Biber Fidesine Zarar Verir mi?
Bulunduğunuz şehirde tuhaf bir durum yok ise yani olağan dışı kirli bir hava yok ise yağmurun fidelerinize bir zararı olmayacaktır. Aksine en doğal sulama yağmur olduğundan faydalıda olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken yağmurun doluya dönüşmesi ve bitkilerinize zarar verip vermeyeceğidir. Çok fazla yağmur yağıyorsa yağmurun oranına göre bir süre biber fidenizi yağmur altında bekletmeniz yeterli olacaktır.
Biber Fidesi Yetiştirilirken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- İster büyük ister küçük olsun farketmez fidelerinizi kavurucu sıcak öncesinde kesinlikle sulamayınız. Bunu yaparsanız yapraklarında kalan su damlacıkları güneşi dikine aldığında mercek görevi görür ve güneş ışınlarını kızdırarak biberin yapraklarına verir. Yani bir nevi biber fidenizi yakmış olur.
- Kesinlikle dikim yapacağınız toprağa dikkat etmelisiniz. Fidenizi aldığınız yer size gübreli toprak verdiğinde bu karışım bahçeler için olabilir ve siz bunu saksıda kullandığınızda biberleriniz ektiğiniz andan itibaren safi gübrede yanmaya başlar. Peki farkı nedir? Eğer aldığınız gübreli toprak yüzde 70 gübre ve yüzde 30 toprak karışımı ise ki genelde böyle oluyor bu karışımlar bahçeler içindir. Çünkü bu karışımı bahçenizdeki diğer toprakla harmanlayacağınız için bibere zarar vermeyecektir.
- Biber fidelerinizi bulunduğunuz bölgedeki mevsimsel don olayları geçtikten sonra ekmeye özen gösteriniz.
- Biber Fidelerinizi bahçeye ektiğinizde herhangi dolu yağması durumunda onları koruyabilecek durumda ekim gerçekleştirmeniz gerekir. Saksıya ekim gerçekleştirdiyseniz dolu yağacağı durumlarda saksılarınızı güvenli alana çekmelisiniz.
- Biber fidelerinize verimli olması için Çiçek Coşturan veya Yapay Gübre kullanmayınız.
En çok tercih edilen biber fidesi çeşitleri