Kavun, organik maddece zengin, hafif kumlu, pH değeri 6 ila 6,5 arasında olan topraklarda en iyi şekilde yetişir. Aşırı sulu toprakları sevmez. Yetersiz drenajı ve havalandırması olan ağır killi topraklardan kaçınılmalıdır. Kavun yetiştiriciliğinin karlı olabilmesi ve yüksek verim elde edebilmek için ekim işleminden önce kapsamlı bir toprak hazırlığı yapmak gerekir.
Temel toprak hazırlığı kavun fidelerinin dikim işleminden yaklaşık 3 ay önce başlar. Bu dönemde çiftçiler tarlayı pulluk ile iyice sürerler. Sürme işlemi, toprağın havalandırılmasını ve drenajını olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda, sürme işlemi, taş ve diğer yabancı nesneleri topraktan çıkarır. Ekim işleminden bir hafta önce, birçok çiftçi, daima yerel lisanslı bir tarım uzmanına danıştıktan sonra, organik gübre veya kimyasal gübre ile dikim öncesi gübreleme uygular. Kavun bitkilerinin büyüyebilmeleri için daha fazla alana ihtiyaçları vardır, bu nedenle çiftçiler fideleri önceden belirlenmiş mesafelere dikerler. Sonuç olarak, dikim öncesi tüm tarlaya temel gübreleme uygulamak için hiçbir sebep yoktur. İyi bir teknik, dikim yapılacak sıraları belirlemek ve devamında bu sıralara gübreleme uygulamaktır. Bu işlemden bir gün sonra, damlama sulama borularını döşemek için uygun bir zamandır. Sulama sisteminin kurulumundan sonra, bazı çiftçiler toprak analizi ile dezenfeksiyon sonucuna bağlı olarak sulama sistemi üzerinden toprak dezenfektanları uygulayabilirler (bölgenizdeki lisanslı bir tarım uzmanına danışın).
Bir sonraki ve en önemli olan adım (özellikle dikim döneminde optimum toprak sıcaklığına sahip olmayan ülkelerde) polietilen kaplamadır. Birçok üretici, sıraları siyah veya yeşil (IRT) veya siyah plastik kaplamalar ile kaplar. Bu yöntem, kök bölgesi sıcaklığını optimum seviyelerde (> 18 ° C) korumak ve yabancı otların büyümesini önlemek için uygulanır. Bu şekilde, bitkinin büyümesini olumlu yönde etkilerken, yabancı otlar ile etkili bir şekilde mücadele edilir.
Çoğunlukla, açık kavun yetiştiriciliğinde dikim işlemi için en uygun dönem baharın ikinci yarısıdır. Bu dönemde, çoğunlukla don tehlikesi bitmiştir. Çiftçiler genellikle 3 ila 6 haftalık bitkileri tercih ederler. Bu noktada bitkiler 1 ila 3 gerçek yaprak geliştirmiştirler.
Dikimden aylar önce başlayan tüm hazırlık adımlarından sonra (sürme işlemi, temel gübreleme, toprak işleme, sulama sistemi kurulumu ve plastik kaplama), dikim işlemi yapabiliriz. Üreticiler, genç fidelerin dikim yerlerini polietilen plastik kaplamanın üzerinde belirler. Devamında, bu kaplamalara delik açılır ve fideler dikilir. Fideleri, fidanlıkta oldukları derinlikte dikmek önemlidir.
Dikim mesafeleri söz konusu olduğunda, orta büyüklükteki çeşitler için yaygın olarak bitkiler arasında 0,4 ila 0,6 m mesafe, sıralar arasında ise 1,5 ila 2,2 m mesafe bırakılır. Bu şekilde hektar başına 5000-10000 bitki olur. (1 hektar = 10.000 metrekare). Mesafeler ve bitki sayısı kavun çeşidine, çevre koşullarına ve tabii ki daima piyasa talebine ve istenen kavun iriliğine bağlıdır.